BH scena

Biciklisti (ipak) nisu prijetnja zaštiti prirode

Konačno lijepe vijesti i pozitivni pomaci stižu iz nezvaničnih izvora vezano za Prijedlog zakona o zaštiti prirode Federacije BiH. Kako smo ranije najavili, biciklisti će ipak biti izbačeni iz člana 14. ovog prijedloga zakona, tj. nisu definisani kao prijetnja prirodnom bogatstvu.

Da podsjetimo, prva verzija prijedloga ovog zakona, u članu 14. je navela doslovno „Radi sprječavanja nanošenja šteta na prirodi zabranjeno je na područjima izvan naselja i izvan svih vrsta cesta, poljskih puteva, uređenihstaza i poligona za vožnju (test vožnje, cross vožnje, off-road vožnje, sportske, takmičarske i promotivne vožnje, te njima slični oblici korištenja), voziti, parkirati ili organizirati vožnje vozilima na motorni pogon i biciklima osim u slučajevima obavljanja službene dužnosti, poljoprivrednih, šumarskih ili drugih dopuštenih djelatnosti, odnosno kada je to u skladu s ovim Zakonom i drugim propisima.“

Nakon žustrih reakcija biciklističke javnosti te aktivnog angažmana u medijima i na javnim raspravama, pojašnjavajući ovu problematiku, trud je urodio uspjehom. Zakonodavna vlast (Parlament FBiH) će na usvajanje dobiti prijedlog novog zakona koji bicikliste ne tretira kao prijetnju.

Ovim putem pohvala svima na angažmanu!

mekee
Za život i provod zaradjuje kao programer. Vozi srebreni FS bajk i rijetko ga pere.
http://www.mtb.ba

Ostavi komentar

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.