Svijet biciklizma

Alpentour Trophy, nama najbliža četverodnevna MTB etapna utrka

Popularnost etapnih utrka u brdskom biciklizmu je u porastu. Probijanje granica izdržljivosti iz dana u dan, kako u pojedinačnoj tako i u ekipnoj kategoriji, je za većinu avantura i izazov, a za one najbolje pripremljene čisto natjecanje. Nama najbliža višednevna utrka se održava u Schladmingu u Štajerskoj. Poznati centar zimskih sportova u prvom tjednu lipnja/juna otvara vrata brdskom biciklizmu s glavnim događajem- utrkom Alpentour Trophy. Od ostalih događaja, održat će se noćni paralelni slalom. Kako je staza jako brza i sa velikim skokovima, takmičari će nastupiti na DH biciklima. Pažnju će privući i natjecanje u spustu na monociklima, kao i natjecanje sa starinskim biciklima i još puno toga.

Etapne utrke se održavaju svaki dan od četvrtka do nedjelje. Sa startom iz centra Schladminga prema nekom od okolnih vrhova i nazad. Svaki dan drugi vrh, tako će ukupna dužina utrke biti 247 kilometara a prevaliti će se visinska razlika preko 9500 metara.

UCI status, kategorije i ekipe

Utrka ima UCI status S1 što je stavlja rame uz rame sa Afxentia na Cipru, češkom Merida Bike i francuskom L’Hexagonal VTT Tour utrkom. Najbolji će osim bodova osvojiti i vrijedne novčane nagrade. Što se tiče amaterskih i rekreacijskih biciklista, oni se boduju posebno u svojim kategorijama. Natjecatelji koji se odluče nastupiti kao tročlana ekipa moraju imati iste boje dresova iako nije potrebno da u isto vrijeme pređu cilj. Bodovanje pojedinih natjecatelja u ekipi se na kraju zbrajaju kao plasman ekipe. Kategorija natjecatelja su elite muški i ženski, masters i amateri/rekreativciji u raznim starosnim skupinama. Za ekipe važe pravila da u kategoriji ekipni elite bude barem jedan od član s elite licencom, za mješanu ekipu da imaju barem jednu ženu i za amatere da su – amateri ili rekreativci.

Za rekreativce je organizator osmislio posebnu kategoriju Alpentour Adventure, samo za ekipe po dvoje i za njih vrijedi pravilo da razmak u cilju mora biti manji od dvije minute. U toj kategoriji postoje Masters1 (zbroj godina natjecatelju u ekipi preko 80) i Masters2 (preko 100)

Prijave i startnina

Rok za prijavu je 25.05.2010. Startnine iznose 195 eura za pojedince i 520 eura za tročlane ekipe. Startnina za kategoriju Alpentour Adventure ekipu je 390 eura. Prijave su na web stranici www.alpen-tour.at

Prvaci, a jedan i iz Slovenije

Među pobjednicima i na vrhu ljestvice po nastupima do sada su Alban Lakata, Karl Platt, Thomas Dietsch, Bart Brentjens, Tereza Hurikova i drugim međunarodni prvaci. U 2003, u ukupnom poredku za muškarce osvojio je Slovenac Jure Golčer. Prošle godine je među najuspješnijim ekipama bio je talijanski Full Dynamix (Longo, Bettin, De Bertolis).

Alpentour Trophy 2010 etape:

1. etape, četvrtak 3. lipnja – Giglacher Seen (63 km, 2800 v.m.)
2. etape, petak 4. lipnja – Raiteralm (62 km, 2300 v.m.)
3. etape, subota 5. lipnja – Ramsau (70 km, 2300 v.m.)
4. etape, nedjelju 6. lipnja – Kaibling Hauser (52 km, 2100 v.m.)

Linkovi:
www.alpen-tour.at
www.mtbfestival.at
www.mtb.si

Izvor: www.mtb.si via www.bicikl.com

Ostavi komentar

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.