BH scena Događaji

5. Kritična masa Sarajeva, 26.6.2015 u 18:30 ispred SCC-a

 

0

Peta Kritična masa biciklista u Sarajevu održat će se u petak s početkom u 18:30 sati, a mjesto okupljanje je plati ispred SCC-a.

Ruta kojom će biciklisti voziti je: SCC – Hiseta – Obala Kulina Bana – krug oko Vijećnice – Maršala Tita – Mula Mustafe Bašeskije – Zmaja od Bosne – Otoka –Malta – Vilsonovo šetalište – SCC.

Učestvovati na Kritičnoj Masi mogu svi koji imaju ispravno biciklo, kaciga je obavezna okom vožnje.

Na četvrtkoj Kritičnoj Masi došao je i gradonačelnik Sarajeva, te je grad na ovaj način pokazao koliko je biciklizam bitan kako za građane, tako i za turiste koji posjećuju glavni grad BiH. Ali svakako, gradonačelik je istakao da je ovo odličan način promocije sigurnosti u saobraćaju.

[box type=”info”]

Šta je cilj Kritične mase?

Skrenuti pažnju na bicikliste kao aktivne učesnike u saobraćaju, te ohrabriti građane da koriste biciklo kao prevozno sredstvo u gradu.  Međusobno uvažavanje svih učesnika u saobraćaju, kao i podsticati bicikliste da poštuju saobraćajne propise (zaustavljanje na crvenom svjetlu, vožnja desnom stranom kolovoza, korištenje signalizacija, odnosno pokazivanje rukom pravac skretanja, zaustavljanje u koloni – nikako provlačenje između auta itd.).

Također, cilj Kritične mase je podsticati druge učesnike u saobraćaju – vozače motornih vozila na poštivanje i prihvatanje  biciklista kao aktivnih učesnika u saobraćaju (zakon ih tretira aktivnim učesnicima u saobraćaju),

Podsticati općinske, gradske i kantonalne vlasti na brže uređenje i formiranje biciklističkih staza, na adaptiranje svih oštećenih trotoara, postavljanje parking placeva za bicikle na više mjesta, posebno uz javne ustanove.

Vidimo se svi ispred Sarajevo City Centra u petak, 26.06.2015. u 18.30h kada će krenuti kolona biciklista jedan iza drugog ulicama grada Sarajeva. Obavezna kaciga i ispravno biciklo, nije potrebna nikakava prijava, dovoljno je da svojim dolaskom podržite bicikliste.

[/box]

 

mekee
Za život i provod zaradjuje kao programer. Vozi srebreni FS bajk i rijetko ga pere.
http://www.mtb.ba

Ostavi komentar

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.