BH scena

3.Međunarodna biciklijada Nacionalni park “Una” 2012

Rekreativno biciklistički klub „Japod“ Bihać 03.06.2012. godine organizuje 3. Međunarodnu biciklijadu Nacionalni park “Una” 2012

CILJ BICIKLIJADE:

Unapređenje i omasovljivanje biciklizma;
Razvoj rekreativnog biciklizma;
Povezivanje turističkih kapaciteta s rekreativnim biciklizmom (cikloturizam);
Bicikl kao ekološko prijevozno sredstvo;

Upoznavanje nedavno proglašenog nacionalnog parka „UNA“ Bihać

PROGRAM BICIKLIJADE:

OKUPLJANE  UČESNIKA:

od 8.00-9.00 sati. Okupljanje i prijave učesnika iz šire regije i drugih prostora BiH, glavni trg u centru grada, preko puta općine Bihać, Parking za sve goste je obezbjeđen u centru grada, pošto je nedjelja i parking slobodan.

od 9.00 sati. Obraćanje domaćina organizatora biciklijade, predsjednika RBK Japod, upoznavanje učesnika sa propozicijama biciklijade.

od 9.15 sati Obraćanje zvanica.

od 9.30 sati. Start: polazak sa trga općine Bihać

PLAN PO ETAPAMA:

I ETAPA:  oko 20 kilometara 

Nakon vožnje od Bihaća, preko Sokoca, prelaskom mostova preko rijeke Une i otočica stižemo u Ripač,idemo na uspon Gorjevac(ujedno i najveći uspon na biciklijadi), nakon uspona planirana je stanka od 30 minuta na prvoj okrepnoj stanici, sa dolaskom oko 11.00 sati (parking prostor na ulazu u NP UNA) na skretanju na makadamski put prema Štrbačkom buku. Tu će biti zalihe vode,voća i krofne za učesnike biciklijade.

 II ETAPA: oko 15 kilometara

Oko 11.30 sati polazak sa prve okrepne stanice, makadamskom cestom kroz Nacionalni park UNA, kroz prelijepu prirodu i šumu do Štrbačkog buka. Na ovoj dionici voziti oprezno i voditi računa o sigurnosti svih učesnika, jer je staza vrlo opasna sa velikom nizbrdicom(kaldrma i šumski put cijelo vrijeme). Po dolasku na Štrbački buk oko 12.00 sati planirana je okrepna stanica sa vodom, sendvićima i voćem. Tu je planiran obilazak buka i turističko razgledanje prirodnih ljepota 60 minuta.

III ETAPA: oko 15 kilometara

13.00 sati je polazak, makadamskom cestom 11 km od Štrbačkog buka preko Ćelija do Orašca, a onda asfaltnom cestom do Kulen Vakufa, gdje bi opet bila jedna pauza od 20 minuta za razgledavanje.

IV ETAPA: oko 10 kilometara

Polazak iz Kulen Vakufa se planira u 14.30 sati. Vožnja makadamskom cestom uz Unu do Martin Broda. U Martin Brodu bi završila naša vožnja biciklima oko 15.00 sati, te bi bio organizovan ručak za sve učesnike biciklijade. Naravno poslije ručka bilo bi upriličeno razgledanje vodopada u Martin Brodu.

Po završenom ručku druženje,muzika. Piće po vlastitom izboru se plaća.

Planiran polazak u Bihać je oko 17.00 sati gdje bi prije toga trebalo da spakujemo bicikla na obezbjeđeni transport (kamion) a učesnici biciklijade će se smjestiti u autobuse.

Ukupna dužina staze je 60 kilometara, od čega je 40 kilometara makadamske ceste a 20 kilometra asvalta, sa visinskim profilom ukupno 955 metara nadmorske visine.

Maksimalna nadmorska visina 756 metara, a minimalna 222 metra nadmorske visine.

Stazu i profil možete pogledati  OVDJE

Startnina, kotizacija iznosi 10 KM za sve učesnike koji se prijave online PRIJAVE, a na dan biciklijade 15 KM. Online prijave traju do 30.05.2012.godine radi planiranja hrane i ostalih potrepština za bicikliste.

Ovdje možete pogledati LISTU PRIJAVLJENIH UČESNIKA BICIKLIJADE

Uz startninu svaki učesnik dobiće vrlo lijepu majicu sa logom, ima obezbjeđen ručak i okrepu tokom vožnje na dva mjesta, (voda, voće čokolade, krofne, sendvići).

RBK Japod i sponzori su za svaku ekipu osigurali prigodne poklone.

Preporučuje se MTB bicikl, a može i treking sa gumama za makadam, zbog makadama u dužini od 40 kilometara.

SVI UČESNICI OBAVEZNO TREBAJU DA IMAJU ZAŠTITNE KACIGE TOKOM BICIKLIJADE. 

NAPOMENA : SVI UČESNICI UČESTVUJU NA LIČNU, MORALNU I MATERIJALNU ODGOVORNOST, U SLUČAJU NASTALE MATERIJALNE ŠTETE ILI POVREDA TOKOM BICIKLIJADE ORGANIZATOR NE SNOSI NIKAKVU ODGOVORNOST. 

Biciklijadu će na čelu kolone voditi iskusni vodiči iz Kluba RBK Japod i ne preporučuje se nikom prelazak naprijed iz sigurnosnih razloga.

Takođe tokom čitave biciklijade biće obezbjeđena policijska pratnja.

Informacije:
Rekreativni biciklistički klub “Japod” Bihać
e-mail :  rbkjapod@gmail.com

kontakt telefoni:
+387(61)797456       (Hido)
+387(61)149333       (Ahmet)
+387(61)261083       (Šemso)

mekee
Za život i provod zaradjuje kao programer. Vozi srebreni FS bajk i rijetko ga pere.
http://www.mtb.ba

Ostavi komentar

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.