Izvještaji sa vožnji

Cabulja

Kada se iz Sarajeva krene prema Mostaru, nakon prijevoja Bradina i Konjica dolazi se do citavog sistema jezera na toku rijeke Neretve. Nekad duboki kanjon danas je ispunjen vodom pa je i put izdignut mnogo vise nego sto je bio sredinom proslog vijeka. Zelena boja vode se cini nestvarnom, a dojam jos vise potcrtavaju strme padine planina s obje strane. Na cijeloj dionici nema gotovo nikakvih objekata i vozaci automobila se obicno trude da ovaj komad puta prodju sto prije. No, vrhunski uzitak predstavlja pogled na tok rijeke Neretve s planine Cabulje koja se prostire s njene desne strane.

Cabulja je planina koja se nalazi izmedju Neretve i njene desne pritoke Drezanke. Najvisi vrh je Velika Vlajna (1776 m). Prema dolini rijeke Drezanke planina je ostro oivicena nekoliko stotina metara visokim tektonskim stijenama, dok prema jugozapadu nastavlja nesto blazim terenom sa mjestimicnom sumom. Nazalost, postoje podrucja koja su jos uvijek minirana pa ljubiteljima brdskog biciklizma ostaje nekoliko trasa od kojih je najjednostavnija tura od Drezanke, oko vrha Vratac (628 m) prema platou Cabulje odakle put vodi za Mostar. Uspon je ispocetka nesto veci, dio puta je makadam a kasnije nastavlja asfalt ali ne pretjerano zahtjevan jer se za cca 11 kilometara savlada nadmorska visina od oko 700 metara. No, pogled na kanjon Neretve je sasvim dovoljna nagrada za ulozeni napor.

Cabulja je uglavnom gola, krsevita i bezvodna, ima vrlo malo obradive zemlje u uskim udolinama na jugozapadu pa su se tu i formirala manja sela. Cabulja je u vrijeme ljeta podrucje sezonskih ispasa za obliznja stocarska naselja, ali dolaze i oni iz zapadne Hercegovine. Nije rijetkost sresti staricu sa preslicom ili vidjeti zemunicu koja ima samo jedna vrata i kameni krov.

Voznja biciklima ovom planinom je ugodna u rano proljece jer se osjeca miris submediteranske klime, nema snijega i podrucje se cini idealnim za otvaranje biciklisticke sezone. Nesto kompliciranija tura je od Drezanke do Mostara (iz razloga sto je potrebno prebaciti automobil do Mostara), no, ukoliko se nakon uspona na plato skrene desno prema selu Bogodol, moguce je voziti prema vrhu Velika Vlajna ili lijevo, preko Malog i Velikog Pometa, Bandurice i Razvale prema Cvrsnici te kasnije planirati povratak na mjesto polazista (Drezanka). Nazalost, neka od ovih podrucja su minirana ali ohrabruju informacije da cestom vec prolaze lovci svojim terenskim vozilima.

U svakom slucaju Cabulju preporucujemo Cabulju kao izvrsnu proljetno-jesensku destinaciju jer je rijec o relativno niskoj nadmorskoj visini i ugodnoj klimi.

Pogledajte i interaktivnu mapu sa upustvima za skretanje i visinskim profilom voznje na relaciji Dreznica-Goranci-Mostar.

.

meri
Ekonomist odlutao u vode novinarstva. Voli logiku, enigmatiku i osjecaj slobode u prirodi. Na planine se penje biciklom ili na skijama. Vozi zlatni Trek Remedy a na ture nosi Nikona. Moto: “Kada ostarim, želim da pricam šta sam radio u životu a ne šta sam želio da radim!”
http://www.mtb.ba

5 Replies to “Cabulja

Ostavi komentar

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.