Izvještaji sa vožnji

Ozren: Bijambare

OzrenSjeverno od Sarajeva prostire se veliko podrucje planine Ozren. Doskora poznat uglavnom po brojnim planinarskim stazama i pravcima, Ozren su odnedavno “otkrili” i biciklisti uvrstivsi ga u popis najatraktivnijih brdsko-biciklistickih tura u BiH.

Iako se ovdje uzdizu brojni planinski vrhovi kao sto su: Bukovik (1534 m), Uzevica (1387 m) Crepoljsko (1524 m), vrh Ozrena (1453 m), Lipovac (1354 m) ili Peracka ravan (1364 m), Ozren je ipak veoma podesan za voznju biciklom. Ukoliko se krece sa Bascarsije potrebno je savladati veliki uspon uz Darivu sve do Vucje luke, a onda, prakticno, i nema velikih uzbrdica jer se voznja odvija po visoravni. Jos je lakse ako se automobilom doveze do Hrese ili Vucje luke i tura zapocne sa visine od oko 1100 m. Dalje slijede predivni planinski pasnjaci i velika podrucja pod gustom, crnogoricnom, te mjestimicno i mjesovitom sumom. Najljepsa tura preko Ozrena vodi preko Homara, Vukasovica i Gajeva sve do Bijambarske pecine blizu Olova. Manjkavost ove ture je sto se u povratku vozi asfaltnom, magistralnom cestom M-18, sto, imajuci u vidu gustinu saobracaja i nekulturu vozaca, svakako nije prijatan ugodjaj. Ipak, ljepota Ozrena, bogatstvo njegovih suma a narocito zanimljivo podrucje Bijambarskih pecina cine da je sve vise onih koji se preko ove visoravni upucuju biciklima.

Ozren Ozren PD Bijambare Bijambare pecina Bijambare pecina Bijambare pecina Bijambare Ozren

meri
Ekonomist odlutao u vode novinarstva. Voli logiku, enigmatiku i osjecaj slobode u prirodi. Na planine se penje biciklom ili na skijama. Vozi zlatni Trek Remedy a na ture nosi Nikona. Moto: “Kada ostarim, želim da pricam šta sam radio u životu a ne šta sam želio da radim!”
http://www.mtb.ba

One Reply to “Ozren: Bijambare

Ostavi komentar

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.