Objavio x-vision 29.07.2010 u 21:40  Početnik na forumu sa 8 postova
| pozz bajkeri  e ovako imam velikih problema sa brzinama tj mjenjačem i prednjim i zadnjim, u zadnjeg mjenjača ima mislim 7 zubčanika al moze da prebacuje samo na 5, znači na zadnja dva najmanja nece nikako, ako mi mozete nesto predloziti u vezi toga, trazio sam po forumima al tek sam se počo zanimati za bicikla pa ne kontam odma sve a sa prednjim je sličan problem ne mogu nikako nariktati da fino prebacuje, nekako sam narikto da prebacuje na 2 i 3 zupčanik mada ni to ne ide glatko, al onaj na prvi najmanji zupčanik nece nikako jedino ručno nekako moze...  donedavno je sve radilo dok mi nisu otisli lezajevi pa to odnio ko nekom majstoru on to nesto izmjenjo, stavio druge pedale i sta ja znam i otad su problemi eto pokusajte se snaci pa ako iko konta sta sam napiso, dobar je, početnik sam pa se ne znam bas najbolje izrazavati i u pitanju je Shimano Deore LX, btw je l ičemu ovaj mjenjač, biciklo sam kupio za 100 km  , al je prilično dobar 
|
|
« Zadnja izmjena: 29.07.2010 u 22:16 od x-vision »
|
|
| |
|
Objavio mekee 29.07.2010 u 22:47 | Mjenjac je dobar, al ako si bajk platio 100km onda sigurno nije mlad... elem, fataj se servisa, ovo nećeš riješiti na forumu. VJerovatno ćeš mrat promjeniti bužire i sajle, dobro očisti mjenjač i podesiti ga.
|
| |
|
Objavio Amar 30.07.2010 u 00:30 | servis-kompletan
1) Sve je to sex 2) Svi smo mi Koreja 3) Mahmurni udarac pijanog Leptira Ne mozes se ti praviti pametan koliko ja glup!
|
| |
|
Objavio x-vision 30.07.2010 u 11:19  Početnik na forumu sa 8 postova
| biciklo je staro oko 2 godine, čovjek bio u krizi pa prodo za 100 a prije nije htio čut da proda biciklo  a vozio sam dvaput nekim ljudim sto se bave biciklima al niko da napravi kako treba, neda mi se vise bacat para, al haj hvala u svakom slucaju
|
| |
|
Objavio hakazvaka 30.07.2010 u 12:38 | biciklo je staro oko 2 godine, čovjek bio u krizi pa prodo za 100 a prije nije htio čut da proda biciklo  a vozio sam dvaput nekim ljudim sto se bave biciklima al niko da napravi kako treba, neda mi se vise bacat para, al haj hvala u svakom slucaju odnesi Bogi na Skenderiju, ja ti garantujem da ce ti popraviti www.bogolivestrong.com  a ako ne popravi, nece ti naplatiti, naravno.
It's easier to ask for forgiveness than for permission.
|
| |
|
Objavio zeljko_v 30.07.2010 u 13:22   Jr. Member sa 59 postova
| ...bicikl se ne nosi ljudima što se bave biciklima, nego se odveze do servisa za bicikle sa kakvom, takvom reputacijom... 
2010: 2122.7 + jedan kvalitetan pad, kad je Svjetlana zvala, a kaciga spasila...
|
| |
|
Objavio x-vision 30.07.2010 u 13:35  Početnik na forumu sa 8 postova
| hehehe, jarane malo mi je daleko ici iz cazina do skenderije samo zbog kotača  ma znam i ja da treba ici u servis al problem je sto u cazinu nema pravi servisa neg uglavnom ljudi to rade kod kuce i sta ja znam, jedino se raspitati po bihaću  evo da vidite kakvo je biciklo http://a.imageshack.us/img710/3644/dsc00049vp.jpgono biciklo je dobro, kvalitetno, udobno, jedino sto je u zadnje vrijeme te brzine počele zezati ja konto uzeti gt avalanche 3.0, al naislo biciklo za 100 km i jbg 
|
|
« Zadnja izmjena: 30.07.2010 u 13:47 od x-vision »
|
|
| |
|
Objavio Boco 30.07.2010 u 15:17  Početnik na forumu sa 37 postova
| Ako ti se bas ne da odvesti bicikl u servis,onda uradi sledece: 1) provjeri da li je mjenjac ravan u odnosu na zupcanik(dva mala tockica preko kojih ide lanac bi trebali biti u vertikali sa zupcanikom).Ako to nije slucaj,onda ces morati ici u servis ili postoji VELIIIIIIKA sansa da ti mjenjac zavrsi medju zicama prilikom prebacivanja na najveci zupcanik nazad.Sto moze kao posledicu imati i koju masnicu ili poderotinu.
Ako utvrdis da je sve ravno onda idemo dalje sa podesavanjem(mada sve pise negdje na forumu)
2) Prvo otpusti sajlu sa zadnjeg mjenjaca,pa pokusaj okretajuci pedale vidjeti da li ce lanc sici na najmanji zupcanik.Ako ne,onda moras podsavati . Na zadnjem mjenjacu postoje dva sarafcica koji su oznaceni slovima H i L (high i low).Odvrni malo onaj sa slovom ,,H,, i pokusaj prebaciti na manje zupcanike.Po potrebi odvrni jos i jos ali ne pretjeraj.Kada mislis da je to to,onda ako nemas gdje bic okaciti zamoli nekoga da podigne zadnji tocak i vrteci pedale pokusaj povuci mjenjac prema vani.Ako se lanac smjesti izmedju rama i zupcanika,onda malo zavrni onaj sarafcic sa slovom ,,H,,i tako to dok ne usicas da ne spada lanac sa zupcanika i da radi na tom 7. bez kojekakvih zvukova. Onda predjes na sarafcic sa slovom ,,L,,
3) Uz pomoc prijatelja ili nekog stalka koj ce ti drzati zadnji tocak iznad zemlje,okrecuci pedale guraj rukom mjenjac prema zicama.Ako lanac prelazi preko najveceg zupcanika,tj.zapada izmedu zica i zupcanika,onda malo zavrni sarafcic sa slovom,,L,, pa ponovi postupak guranja sve dok lanac ne prestane ici gdje mu nije mjesto. 4) Zategni sajlu na mjenjac i probaj da li rade sve brzine. Ako nece da prebacuje sa najmanjeg zupcanika na sledeci do njega ili ti sa 7. na 6. moras malo dotegnuti sajlu i to radis tako sto odvrnes malo saraf kroz koji prolazi sajla.Ako je sve kako treba prebacivat ce sve brzine bez zvukova tipa CAKACAk CAK ckcakcackkackk. U slucaju da nece sa laksih prenosa u teze,moras malo zavrnuti saraf kroz koji sajla prolazi. Nastavak slijedi malo kasnije...nedostatak vremena za prdnji mjenja ;)c
|
| |
|
Objavio x-vision 30.07.2010 u 20:40  Početnik na forumu sa 8 postova
| e jarane hvala puno, pokušaću 
|
| |
|
Objavio Boco 31.07.2010 u 12:45  Početnik na forumu sa 37 postova
| Sešn II  E,ovako...Otkaci sajlu sa prednjeg mjenjaca.Zadnji mjenjac prebaci u najlaksu brzinu(najveci zadnji zupcanik).Prednji na najmanji.Isto kao i na zadnjem mjenjacu imas ona slova ,,H,,i,,L,, Unutrasnja strana prednjeg mjenjaca bi trebala biti max.2mm od lanca,a ako nije to regulises sarafcicem,,L,,. Odvtajuci ili zavrtajuci pimjetit ces kako se pomjera mjenjac i ustimaj ga na ta 2mm od lanca. Zategni sajlu na mjenjac i provjeri da li sve radi bez zajebavanja. Ako nece da se popne na najvecu sajbu,potrebno je ili zategnuti sajlu jace ili otpustiti sarafcic,,H,, SRETNO!!!
|
| |
|
Objavio x-vision 04.08.2010 u 22:31  Početnik na forumu sa 8 postova
| e hvala svima, posebno tebi boco  skino sam i prednji i zadnji mijenač, očistio, namjestio i radi sad sve dobro  a kolka je cijena i prednjeg i zadnjeg mijenjača bez shiftera, kad se bude trebalo mijenjati, ne mogu na netu naći
|
| |
|
Objavio Boco 05.08.2010 u 10:22  Početnik na forumu sa 37 postova
| Nema na cemu.Drago mi je da si uspjeo  Sto se tice cijena,bilo bi lijepo da navedes tacan model dijelova. Pozdrav 
|
| |
|
Objavio meri 05.08.2010 u 14:26 | http://www.mtb.ba/?p=1040Ako te ne mrzi citati na navedenom linku imas par recenica na temu rada mjenjaca. Mnogo toga mozes sam uraditi, ako nista ocistiti ga.
Kada ostarim zelim da pricam sta sam radio u zivotu, a ne sta sam zelio da radim!
|
| |
|
Objavio Boky 31.08.2010 u 21:19  Početnik na forumu sa 11 postova
| Da uletim u temu sa jednim pitanjem. Tokom prevoza na turu nečije mi je biciklo završilo na zadnjem mjenjaču i sad kad je na najvećem zupčaniku struže o žice. Mjenjač izgleda ok, čvrst bez vidnih oštećenja, sve ostale brzine rade ok. Ne znam šta mi je činit.
|
| |
|
Objavio dadoka84 31.08.2010 u 22:52  Početnik na forumu sa 27 postova
| Da ti se nije iskrivila kukica od mjenjaca. Ma odfuraj do servisa. Bolje i to nego da ti u voznji mjenjac u zice uleti.
|
| |
|