Izvještaji sa vožnji

Cvrsnica, vrh Plocno

Jedna od najvisih planina u BiH je Cvrsnica do koje se dolazi iz dva pravca: sa istocne strane, uz Drezanku, pritoku rijeke Neretve, kroz kanjon Dive grabovice, i sa zapadne strane, iz smjera Jablanice preko Sovickih vrata i Blidinjeg jezera. Najvisi vrh planine je Plocno, visok 2228 m, i on je cetvrti vrh u Bosni i Hercegovini (Maglic 2386 m, Volujak 2336 m, Velika Ljubusnja 2238 m). Za razliku od nekih drugih vrhova preko 2000 m, npr. Maglica gdje nije moguc prilaz biciklom, do vrha Plocno vodi tezak, makadamski put koji predstavlja pravi izazov i poslasticu za ljubitelje brdskog biciklizma.

Pogledajte i visinski profil i interaktivnu mapu puta prema vrhu Plocno.


Uspon na Plocno zapocinje posjetom nacionalnom parku Risovac i jezeru Blidinje. Za izletnike i obitelji s djecom vec i sama voznja oko jezera Blidinje cinit ce svojevrstan uzitak. Ipak, istinski ljubitelji brdskog biciklizma ce hrabro krenuti u osvajanje vrha bez obzira na tezinu puta koji ih ocekuje.

Cvrsnica je planina sa malo vode, u ljetnjim mjesecima vladaju velike vrucine, pa preporucujemo da se prije uspona snabdijete dovoljnim kolicinama tecnosti. Ukoliko to ne ucinite u gostionici Hajducka vrata na samom jezeru, moguce je snabdjeti se studenom izvorskom vodom nakon prvih par kilometara voznje – i to je sve.

Podrucje Cvrsnice obiluje raznolikim biljnim vrstama niskog rastinja. Cvijece je jarkih boja i intenzivnog mirisa koji se naprosto osjeca u zraku. Vozeci uzbrdo isprva se smjenjuju cvijetne livade koje kasnije nestaju, a zamjenjuje ih niska makija i zbunovi cubre i drugog raznovrsnog mirisnog bilja. Prosto je nevjerovatno koliko se mirisa cvijeca osjeca u zraku, a cak i laik ce raspoznati da se razlikuju, bas kao sto se boje i oblik cvijeca razlikuju sa promjenom nadmorske visine.

Uspon na Plocno je tezak, makadam posut krupnim, mjestimice neutrvrdjenim kamenjem koje bjezi ispod tockova. Voznja ovim putem je prilicno iscrpljujuca ukoliko je velika vrucina i dan bez vjetra. Medjutim, i pored cinjenice da Cvrsnica pripada Hercegovini interesantna je pojava snijega na vecim visinama.

Naime, u vrtacama dubokim i po 30-tak metara snijeg se gomila i nabija tokom zime a zahvaljujuci niskim temperaturama tokom noci zadrzava se tokom cijele godine. Malo gdje je moguce grudvanje u julu u majicama kratkih rukava. Do sredine maja a ponekad i duze sasvim je izgledno da cete, usljed visokih nanosa snijega, uspon na Plocno morati prekinuti i ostaviti bicikle a put do vrha prevaliti pjesice, bas kao sto je to nedavno ucinila ekipa biciklista iz Sarajeva.
Na vrhu Plocno nalazi se vojni centar veze i posjeta je moguca uz predocenje licnih dokumenata.

Pogled s vrha je izuzetan, narocito na obliznju Vran planinu (2074 m) te gotovo 1800 metara duboki kanjon Dive grabovice. Impresivno je vidjeti snijegom prekrivene, mjesecevoj kori nalik, visoke vrhove Cvrsnice. Nakon neizbjeznog fotografisanja kraj stuba na kojem stoji jednostavna oznaka – 2228 m slijedi spust istim pravcem uz savjet za maksimalnim oprezom zbog kamenja koje bjezi ispod tockova. Neugodnost ovog kamenja je osjetio i jedan clan nase ekspedicije koji je, i pored golemog iskustva, dozivio pad. Srecom, bez ozbiljnijih posljedica.

mekee
Za život i provod zaradjuje kao programer. Vozi srebreni FS bajk i rijetko ga pere.
http://www.mtb.ba

16 Replies to “Cvrsnica, vrh Plocno

  1. pozdrav, ?ini mi se da ste bespotrebno kružili……….ondje gdje vam je natpis vitrenja?a, bare samo skrenete i na Gornjim Barama ste za par minuta, to je novi makadamski put. Neznam jel ste namjerno kruzili il?

  2. Hvala za info. Provjerit cemo ovo.

    Ja licno nisam bio na ovoj voznji pa ne mogu dati objasnjenje zasto se islo voim putem. Medjutim, ima i ona mogucnost da su namjerno porduzili put kako bi se malo vise vozali 🙂 sto mi cesto radimo 😉

  3. drugi se put javite pa cemo popit koju i stogod zalomit 😉 gore sam cesto i sudjelovao sam u gradnji tog puta 🙂 pozdrav!!!

  4. Stoji dogovor 😉 vidimo se iduci put, al cekat cemo da ljeto malo prodje 😉
    Kontali smo neku laganiju varijatu oko jezera skontat za pocetnike…

  5. Ivane
    hvala na pozivu, rado cemo se druziti kad dodjemo ponovo u ovaj predivni kraj. Kruzili smo radi onog izvora vode a plan je bio da se vratimo tim putem koji pominjes. No, uspon je bio iscrpljujuci, potrosili smo vrijeme i vratili se istim putem.

  6. Prelijepe su fotke. E, da sam dole pridruzio bi vam se (iako sam sada stariji cova – 44 godine) ali jos uvijek pedalam kada stignem.

    Pozdrav iz Kanade

  7. Dragane
    hahaha, to stariji cova je relativno: jos uvijek si mladji od mene. No, ja cesto volim reci da je u bicikllizmu barem pola toga u glavi a pola u misicima. Javi nam se s reportazom iz Kanade.

  8. Pozdrav!
    Iz profila rute pretpostavljam da ste se spustili po istom makadamskom putu kao što je bio uspon. Ima koja varianta da se ide nizbrdo po planinskoj stazi? Ili je to zbog Nacionalnog Parka zabranjeno?
    Hvala na odgovoru.
    Pozdrav iz Slovenije.

  9. Koliko je meni poznato nema prohodna planinarska staza kojom bi se spustili biciklima. Teren je u Hercegovini izuzetno nepristupacan zbog krupnog kamenja pa je i ovaj spust sasvim dovoljna avantura. Istina, moguce je dio puta pred kraj spusta odvojiti se i voziti drugom trasom ali veoma je slicna ovoj pa nismo zeljeli eksperimentisati. Generalno, na vecini tura mi smo vezani za vozila i uvijek se moramo vratiti na polaznu tacku. Postoji, medjutim, mnogo tura koje bi bile jako zanimljive ako bi neko od nas doveo auto na drugu lokaciju. Zasad to ne prakticiramo, i ovako je sasvim ugodno. Sto bi se kod nas reklo: bujrum, dodji da vozimo zajedno.

  10. Ju?er sam bio na Velikom Plo?nu na ?vrsnici. Išli smo pješice iz pravca Masne Luke. Nebih poželio biciklom osvojiti taj vrh jer je izuzetno naporno i pješice.

  11. Da, definitivno je tezak, pogotovo u sred jula 🙂
    Mislim da je gore najbolje ici kad iole okopni, krajem maja, ili krajem ljeta. U sred ljeta, po “zvizdanu” gore je nocna mora.

  12. Iz Hercegovine sam i živim u ZG. Svako ljeto GO provodim dolje i velika želja mi je odvozit neku rutu do Pločnog, problem je što nemam dolje društvo za vožnju kada dođem a sam ne bih volio bauljati po Čvrsnici…super bi bilo kada bi se mogli dogovoriti za vožnju u 6.om mjesecu, ima zainteresiranih ??

    Pozz iz Zagreba!

  13. Teško ćeš naći “žrtvu” za 6. mjesec na Čvrsnici 😀
    Mislim da je umjetnost tada utrefiti dan kada nije ni previše vruće ni previše hladno za uspon. Mada, kako idu ove klimatske promjene, ko zna šta nas čeka već iduće sezone 😛
    Uglavnom, budi prisutan i na forumu pa ćemo bit u kontaktu. Ako ne Čvrsnic ai Pločno, onda će biti sigurno nešto drugo podjednako atraktivno 😉
    Pozdrav!

  14. Pozdrav cjeloj ekipi. Mi smo juce 22.08.2010. bili na vrhu Plocno. Krenuli od Rame do vrha Plocno i natrag.Jako zahtjevna tura,ali uspjeli smo osvojiti i taj vrh.
    Vrh osvojili: DARKO-DRAŠKO-DAKE ŠAFRADIN, NENAD RAJIĆ I MIJO JONJIĆ.
    Na FB mozete pogledati slike. Pozdrav svim bajkerima.

Ostavi komentar

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.