Izvještaji sa vožnji

Rujište

Kad mostarci požele da iz paklenih ljetnjih vrućina pobjegnu u prirodu, šumu i hladovinu zapute se na obližnje, 25 kilometara udaljeno, izletište Rujište. Tu, na oko hiljadu metara nadmorske visine će, umjesto na paklenih 40-tak, uživati na ugodnih 25 stepeni celzijusa. Pri tome pluća će napuniti čistim zrakom jer je cijelo područje vazdušna banja, a prema nekim navodima najbogatije kisikom u ovom dijelu Europe.

Kada pak sarajlije požele da nakon prvog oktobarskog snijega i dosadne kiše pobjegnu iz magle, nema im druge već da pogled bacaju u pravcu Hercegovine. Srećom, naša zemlja je toliko lijepa i raznovrsna pa je dovoljno sjesti u auto i za sat-dva potpuno promijeniti klimu, ostaviti loše vrijeme i uživati u predivnom sunčanom danu u gotovo nedirnutoj prirodi.

Sa zadovoljstvom smo, dakle, prihvatili poziv naših prijatelja, mostarskih ljubitelja brdskog biciklizma da posjetimo Rujište. E, sad, Rujište ili Rujišta, pa čak i Ruišta – ostali smo zbunjeni različitim naziva ovog toponima koji se spominju na raznoraznim kartama. No, to je manje bitno u odnosu na činjenicu da smo nakon dosadne kiše, snijega koji je već prekrio planinske vrhunce, mostarskog vjetra imali sreću s vremenom i proveli predivan dan u prirodi.


Rujište je, rekli bismo, “predgrađe” planina Velež i Prenj. Riječ je o velikom platou na oko 1050 metara nadmorske visine, bogatom šumom i raznovrsnom vegetacijom. Poznato kao skijalište gdje mostarci uživaju i u čarima noćnog skijanja, a ljeti mjesto koje rado koriste i sportisti za svoje pripreme. Ovdje ćemo sresti veliki broj biljnih vrsta među kojima i endem Balkanskog poluostrva, muniku (Pinus heldreichii Christ). Upravo ta višespratnost biljnih vrsta, njihova raznovrsnost, mješavina različitih boja u jesen kad sve zašareni, otkriva po čemu je ovo područje, u stvari, dobilo ime. Kad, vozeći kroz gustu šumu izbijete na proplanak a ispred vas se ukaže planinski obronak obojen svim mogućim bojama jeseni, ne možete a da ne zastanete i divite se prizoru i koloritu. Raznovrsnost drveća čini da se boje njegovih krošnji prelijevaju od zlatnožute do jarkocrvene. Pada nam na pamet ideja kako bi lijepo bilo dovesti ovdje djecu iz škole, cijeli jedan razred, i reći im: “Evo, ovako je rujan dobio ime!”.


Jedan dio ovog područja je, nažalost, djelovanjem čovjeka već postao ugrožen. Atraktivnost skijališta privukla je mnoge da se odluče na izgradnju vikendica u ovom dijelu, ali to se činilo neplanski, bespravno, čime je narušen prirodni sklad i ljepota. Sječa šume da bi se gradile vikendice dovodi do toga da područje prestaje biti vazdušna banja. Ipak, riječ je o tek jednom dijelu platoa i možemo reći da je još uvijek ostalo dovoljno istinskim ljubiteljima prirode.

A takva je bila naša grupica, sastavljena od mostarskih i sarajevskih ljubitelja brdskog biciklizma. Zaputili smo se na turu dugu 44 kilometra, sve spuštajući se i penjući se kroz šume i preko platoa Rujišta, prolazeći kroz nedirnutu prirodu ili selo koje još uvijek živi kao u stara vremena, diveći se starinskim ogradama, natrulim kapijama i velikim psima koji čuvaju ovce. Naravno, šale nije nedostajalo, s nama su bili i početnici kojima je ovo prva velika tura a užitak predivnog dana provedenog u prirodi nije pokvario ni lakši pad jednog od članova grupe već na početku ture.

Koliko je brdski biciklizam lijep sport i kako je moguć za sve kazuje podatak da je Mario iz Mostara ekipi s portala www.mtb.ba ustupio bicikl Cannondale Rize, koji košta blizu 12.000 maraka. Međutim, Mario je na turu pozvao i svog prijatelja Ibricu, takođe mostarca, koji je vozio bicikl vrijedan svega par stotina maraka. No, vožnja u grupi, zastajkivanje, uživanje u prirodi, pošalicama, smijehu i dobrom druženju u drugi plan su stavili opremu. Kao i mnogo puta ranije, i ova vožnja je dokazala kako je najvažnija dobra volja, spremnost na druženje i uživanje u prirodi a vrijednost bicikla je u drugom planu.

Na kraju zajednička kafica u “Snježnoj kući” na Rujištu, dogovor oko budućih vožnji i žal što se sezona biciklizma bliži kraju. No, to ne znači da se nećemo družiti. Ubrzo će olimpijska ljepotica Bjelašnica zabijeliti pod snijegom – eto divne prilike da pozovemo drugare iz Mostara u goste, na skijanje.

Tekst i foto: Emir Vučijak

Pogledajte i visinski profil i interaktivnu mapu sa uputama o skretanjima na ovoj turi.

meri
Ekonomist odlutao u vode novinarstva. Voli logiku, enigmatiku i osjecaj slobode u prirodi. Na planine se penje biciklom ili na skijama. Vozi zlatni Trek Remedy a na ture nosi Nikona. Moto: “Kada ostarim, želim da pricam šta sam radio u životu a ne šta sam želio da radim!”
http://www.mtb.ba

13 Replies to “Rujište

  1. ?ak sam i malo ljubomoran ,na kakvim mjestima ste bili,uživajte ljudi

  2. Evo i javno dajem jedno malo obecanje da cemo se iduce sezone potruditi da mnogo sirem krugu ljudi omogucimo odlazak u planinu i posjetu ljepotama koje gledate na ovoj stranici.
    Ova sezona je svojevrsno zagrijavanje i promociju onoga sto radimo.

  3. Bravo Hercegovci i Bosanci.
    Da niste isli od Sopilja, nadomak Nevesinja, kojim slucajem?

  4. Greska u koracima…”OD” je trebalo biti “DO”.
    Konacno pitanje: da li ste isli DO Sopilja, nadomak Nevesinja?

  5. pozdrav iz daleke kine,
    ne znam dal placem sto se kuce pozelih ili sto sam se pozelio bajka i tura. Ako mi ovo zena cita naravno da sam se pozelio vise tebe ljubavi!

  6. Hhahah.. ovo je dobro!
    Naravno, konvencijski cemo prihvatiti da si se pozelio zene, mada istina kad-tad izadje na vidjelo, hahaha…

    Pozdrav dalekoj Kini!

  7. Hajd’ malo se raspitaj ima li u Kini kakva stazica pa da obrnemo turu. Mozda da napravimo neki test kineskog bicikla.

  8. Kako nema stazica!
    PUT SOLI od Kine za Tibet!
    Vijekovima se tuda transportirala so, naravno pjesice i na konjima.
    Rezultat, hiljade kilometara najljepseg singltreka, na nadmorskim visinama do 5000m :):):)
    Damire, skontaj nam to u Kini i eto nas;)

  9. Jedina je steta sto u Snjeznoj Kuci nemaju bicikle za iznajmljivanje. Bio sam ljetos gore. Nadam se da ce sljedece godine nabaviti par komada za goste.

Ostavi komentar

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.